2012. november 21., szerda

Kezdés, befejezés, színváltás...

Többféleképpen indulhatunk el. Számomra a legegyszerűbb két láncszemet készíteni, majd a kezdőkör rövidpálcáit az első láncszembe horgolni.

A további módozatokat (Magic Loop és Amigurumi Double Ring) az AllFreeCrochet.com videója nagyon jól szemlélteti.


Kipróbáltam a hurkos megoldást, amitől eddig tartottam, mert azt hittem bonyolultabb, nehéz elsajátítani, de nem, a videó alapján könnyen ment. Tapasztalatom szerint így szorosabbra lehet húzni a kezdőkört, tehát esztétikusabb, de nem olyan számottevő a különbség. Ízlés dolga ki melyiket választja.

A munkadarab befejezésénél könnyű dolgunk van. Abban az esetben, ha felvarrandó részt készítünk, úgy vágjuk el a fonalat, hogy az elég legyen a varráshoz. A tűn lévő utolsó pálcán áthúzzuk a fonalat, majd szorosan meghúzzuk.
Más esetben, például egy gömbnél, hímzőtű segítségével bújtatjuk el a szálvéget.




Ha horgolás közben színt szeretnénk váltani, akkor a pálca befejezése előtt tesszük ezt meg. Egyszerűen a régi fonalat leengedjük, és az új fonallal fejezzük be a megkezdett pálcát. Csomózni nem kell, a fonák oldalon a szálvégeket néhány szem alatt áthúzzuk, így dolgozzuk el. Arra azonban figyeljünk, hogy a fonalak vastagságban, összetételben megegyezzenek, hacsak nem tudatosan akarunk élni valamilyen kontraszthatással.

Színváltás a színoldalról nézve

Színváltás a fonákoldalról nézve


Egyéb megjegyzések:
  • A munka színe a felénk eső oldal. A fonákoldal is érdekes felületet ad, szerintem durvább hatást kelt. Ha a figura jellege úgy kívánja ezt a lehetőséget is kihasználhatjuk.
  • Az amigurumiket általában spirálban horgoljuk, így célszerű a kör első szemét megjelölni. Van, aki eltérő színű fonalat, biztosítótűt, vagy boltban kapható műanyag szemjelzőt használ.
  • Munkadarabunk mérete nagymértékben függ az általunk választott fonal vastagságától és a horgolótűtől, így az eltérhet az eredeti leírástól. Amigurumik esetében cél, hogy a tömőanyag ne látsszon ki, ezért azt javasolják, hogy a fonal vastagságához képest az előírtnál kisebb tűt használjunk.




1 megjegyzés:

  1. A bejegyzés megírása óta megváltoztak a horgolási szokásaim: teljesen elhagytam a láncszemekkel történő kezdést, helyette egy jó ideje hurkot (Magic Loop) készítek és ebbe horgolom bele a kezdő rövidpálcákat.

    VálaszTörlés