2012. november 27., kedd

Hogyan hatnak ránk a színek?

Amigurumit készíteni terápia. Nemcsak azért, mert ez egy alkotási folyamat, hanem azért is, mert az általunk használt színek hatással vannak ránk. A színeknek szimbolikus jelentésük is van, ez azonban kultúránként eltérő lehet. Ha ezeket a jelentéseket ismerjük, jellemezhetjük velük akár az elkészített figuránk karakterét is.


A sárga valamennyi szín közül a leginkább fényteli, világosságot és melegséget áraszt.Szimbolikusan az értelem, a tudás társul hozzá. A más színnel kevert tört sárga irígységet, árulást, hamisságot, kételyt, bizalmatlanságot, őrültséget fejez ki.
Sötét színek mellett vidám, sugárzó; vörösön hatalmas, lármás akkord. Legagresszívebben fekete alapon mutatja meg világítóerejét, heves, megalkuvást nem ismerő, absztrakt.
A vörös a matéria, az anyagi világ, a testiség színe. Domináns szín, amely energiát áraszt. A háború, a forradalmak jelképe. Feketével kontraszthatásban legyőzhetetlen, démoni; zöld alapon szemtelen, zöldeskéken felszított tűz.
A rózsaszín a vörös fehérrel derített változata, így annak erejét sugározza, de kevésbé intenzíven. Gyakran használjuk a szeretet jelképeként.
A kék befeléfordulásra késztet, míg a vörösnek a vérhez van köze, a kéknek az idegekhez. A tél színe, amikor minden sötétben, csendben rejtőzve csírázik, sarjad. A megfoghatatlan semmi mégis jelenlevő, akár az atmoszféra. Nálunk a hit szimbóluma, a kínaiaknál a halhatatlanságé.
A kék fekete alapon világos, tiszta erőben tündököl, lilán erőtlennek hat.
A zöld közvetít a sárga és a kék között, benne a hit és a tudás egyesül. Termékenységet, nyugalmat, reményt fejez ki. A növényvilág színe, ha sárgába hajlik akkor fiatal, tavaszias természetet jelent. A zölddel és a kékkel ellentétben a kékeszöldben heves agresszivitás van.
A narancs, mint a sárga és a vörös keveréke napszerű világítóerővel rendelkezik. Fehérrel keverve elveszti karakterét, feketével keverve tompa barnává süllyed. Ha ezt a barnát világosítjuk homokszínű tónusok önnek létre, amelyek csöndes, barátságos atmoszférát sugároznak.
Az ibolya a tudatalatti, a titkok színe. A sárga, a tudás ellenpólusaként, a tudatlan jámborság színe; sötétítve a komor babonaságé. Világosítva gyöngéd, szeretetreméltó tónusok keletkeznek belőle.
A fekete mindent elnyel, nem veri vissza a fényt. Amikor feketét viselünk nem kommunikálunk a környezetünkkel, távolságot tartunk; védelmet nyújt gyász idején. Titokzatos, félelmetes szín, de szükségünk van rá, hiszen a fény ellentéte.
 A fehér az összes szín kombinációja, a színes fények együttese a fehér fény. Tiszta szín, mely nyitottságot, bizalmat sugároz. Befogadó, frissítő hatású.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése