2013. május 8., szerda

Tuniszi horgolás

Bár nem kapcsolódik szorosan az amigurumik világához, a tuniszi (afgán) horgolás mégis hasznos lehet övek, pántok, táskák készítésekor.









Azért szeretem ezt a horgolási módot, mert egyszerűen és gyorsan lehet haladni vele, amikor valamilyen téglalap alapú darabra van szükség. Számomra ez azért fontos, mert nem tudok egyenesen horgolni. Mindig koncentrálnom kell, hogy a sorok végén, vagy a fordulásnál ne veszítsek szemet. Itt viszont nem kell megfordítani a horgolást, mindig a munkadarab színe van felénk.



Készítésének módja a kötés és a horgolás "elegye", nem a hagyományos horgolótűvel készítjük, hanem annál jóval hosszabbal. A szemeket úgy hozzuk létre, mint horgoláskor, viszont a sor végéig a tűn maradnak, csak a következő sorban láncoljuk le azokat.
A másik nagy előnye ennek a horgolási módnak, hogy kevésbé nyúlik, mint a kötés, ezért érdemes ezzel készíteni a nagyobb teherbírást igénylő darabokat.

Kezdéskor láncszem- sort készítünk, ami eggyel több szemből áll (fordulószem), mint a majdani munkák.

Odafelé egy szem átugrása után a következő láncszembe beleöltünk, a tűn hurkot képzünk, és azt áthúzzuk a szemen. Ezt ismételjük végig a soron, úgy hogy minden szem a tűn marad.


Visszafelé a tűn hurkot képzünk és az első szemen keresztülhúzzuk. A továbbiakban kettesével szedjük le a szemeket: a tűre ráhurkoljuk a fonalat és két szemen keresztülhúzzuk. Így haladuk végig, amíg egyetlen szem marad csak a tűn. Ez lesz a következő sor első szeme.


Kezdés után a munkánkon függőleges vonalakként jelennek meg az előző sor szemei, ezek alá kell szúrni a tűt és a fonalat alattuk keresztülhúzni. A tűt nem szúrjuk teljesen át a munkadarabon!
Visszafelé a már leírt módon haladunk.



A munka befejezésekor úgy járunk el, mint bármely más esetben: a fonalat elvágjuk és keresztülhúzzuk az utolsó szemen.

Figyelem!

Arra ügyeljünk, hogy visszafelé haladva az első szemen ne felejtsük el egyszer áthúzni a fonalat, és csak ezután kezdjük el kettesével visszaszedni a szemeket, mert ellenkező esetben a következő sorban eggyel kevesebb lesz a szemszám.

Természetesen ez csak a legegyszerűbb tuniszi szem készítésének módja, attól függően, hogy hova szúrjuk a tűt számtalan változat van.
Nekem eddig csak ezt az alapmintát sikerült elsajátítanom. : )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése